Home » » Kemaskini Tutorial Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause

Kemaskini Tutorial Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause

Empayar Utama - Tuesday, September 20, 2016 : 1 comment

Ini merupakan kemaskini kepada cerita Pasang Lagu/Autoplay/Repeat/Pause lebih 4 tahun lepas. Lama tuuuu...

Dengan adanya secured link (https) serta tuanpunya web - youtube yang mengawal kemas gelanggang dengan payungan google di belakangnya, banyakle kod yang tak boleh berfungsi dengan cantik. Tak gitu?

Ok mari kita cuba lagi. Tak cuba tak tau kan...

Memula tukar link youtube kepada link lain. Aku cadangkan guna guna ListenVid Camni:
1. Buka YouTube dan cari lagu. Ambil linknya.

2. Buka ListenVid dan paste link tadi dalam box yang disediakan. Pilih .mp4 untuk dapat link baru:

3. Tekan 'Convert it!'

4. Nanti akan keluar paparan camni:

Klik kanan mouse di butang download (warna hijau tu) dan pilih Copy link address. Simpanle dulu kat notepad atau wordpad. Untuk contoh aku; linknya ialah:
http://listenvid.com/index.php?output=yt/EfXSvvJT-f8/128%7e%7e256%7e%7eKhairil_Johari_Johar_Sepasang_Kurung_Biru_Lirik_uuid-580cf0f0315e9.mp4
Untuk paparkan hanya butang 'Play' dan 'Stop'; ikut aja kod kat bawah ni. Jangan lupa tukar link pilihan kamu sendiri:

<script type="text/javascript"> playerFile = "http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.swf"; fpFileURL = "http://listenvid.com/index.php?output=yt/EfXSvvJT-f8/128%7e%7e256%7e%7eKhairil_Johari_Johar_Sepasang_Kurung_Biru_Lirik_uuid-580cf0f0315e9.mp4"; playerSize = "55x25"; cpBackgroundColor = "ffffff"; cpPlayBtnColor = "3355ff"; cpStopBtnColor = "cc0000"; cpInfoBtnPosition = "0x55"; fpButtonOpacity = "0"; cpHidePanel = "never"; </script> <script type="text/javascript" src="http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.js"></script>
Untuk paparkan butang 'Play', 'Stop', Volume dan Scrubber; ambil kod kat bawah. Jangan lupa tukar link lagu pilihan kamu sendiri:

<script type="text/javascript"> playerFile = "http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.swf"; fpFileURL = "http://listenvid.com/index.php?output=yt/EfXSvvJT-f8/128%7e%7e256%7e%7eKhairil_Johari_Johar_Sepasang_Kurung_Biru_Lirik_uuid-580cf0f0315e9.mp4"; playerSize = "240x25"; cpBackgroundColor = "ffffff"; cpPlayBtnColor = "cc0000"; cpStopBtnColor = "cc0000"; playerBackgroundColor = "ffffff"; cpInfoBtnPosition = "0x240"; cpFullscreenBtnPosition = "0x240"; fpButtonOpacity = "0"; cpHidePanel = "never"; </script> <script type="text/javascript" src="http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.js"></script>
Kenapa awalnya tadi aku cadang untuk tukar kepada link .mp4? Sebab script ni boleh paparkan videonya. Kita cuma perlu ejas ketinggian dan tambah lagi kod macam kat bawah:
<script type="text/javascript"> playerFile = "http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.swf"; fpFileURL = "http://listenvid.com/index.php?output=yt/EfXSvvJT-f8/128%7e%7e256%7e%7eKhairil_Johari_Johar_Sepasang_Kurung_Biru_Lirik_uuid-580cf0f0315e9.mp4"; videoScreenSize = "360x200"; playerSize = "360x225"; cpBackgroundColor = "ffffff"; cpPlayBtnColor = "cc0000"; cpStopBtnColor = "cc0000"; cpInfoBtnPosition = "0x360"; fpButtonOpacity = "0"; cpFullscreenBtnPosition = "0x360"; cpHidePanel = "never"; </script> <script type="text/javascript" src="http://www.mcmediaplayer.com/public/mcmp_0.8.js"></script>
Kaler merah - tukarle kalau menyampah ngan lagu sedia ada
Kaler biru - ejaslah ikut suka, tapi yang aku bagi tu macam dah ngam...
Autoplay - script ni lupa nak sediakan hehe
Auto-repeat - ada belah kanan sekali tu...

Masih berminat lagi? Cubalah

related posts plugin for wordpress, blogger...

^_^

1 comment:

  1. I certainly agree to some points that you have discussed on this post. I appreciate that you have shared some reliable tips on this review.

    ReplyDelete

Tulislah apapun, aku baca...